Heli Räty Nämä hallitusneuvottelut teivät lupaa hyvää Suomelle.

Kokoomuslaisen kesäkirje Petteri Orpolle

Hei Petteri!


Rankka kevät takana meillä kokoomuslaisilla. Vaalitöitä huhkittiin kukin tahoillamme. Sinä siellä Helsingissä, me täällä maakunnissa. Eduskuntavaalit ja niitä seuranneet hallitusneuvottelut menivät meiltä tällä kertaa aika lailla handuun. Kirvelevä tappiohan se oli, ainakin peruskokoomuslaisen mielestä. Eurovaalien hyvä tulos lievitti vähän suurinta tuskaa.


Verkkouutisista luin, että olet tuulettamassa puolueorganisaatiotamme vaalitappion jälkeen oppositiomoodiin. Se on hyvä asia. Välitäthän minultakin kiitokset Pesosen Jannelle täältä Satakunnasta. Kolmet vaalit kolmen vuoden sisään on kova suoritus keneltä tahansa. Jannelle iloa ja intoa uusiin tehtäviin Uudenmaan Kokoomuksen toiminnanjohtajana!


Meillä menee kuulemani mukaan vaihtoon myös eduskuntaryhmän johto. Sekin on minusta hyvä asia. Uusi aika vaatii uudet tekijät. Mutta....


Pikkulinnut kertoivat, että Sinä Petteri olisit ehdottamassa ensi viikolla Mykkästä Kokoomuksen uudeksi ryhmyriksi. Saanko ehdottaa, että miettisit asiaa vielä toisenkin kerran? Teidän kahden tiimi & ideologia eivät oikein ottaneet tulta alleen ek-vaaleissa. Näetkö, että sama combo kuitenkin toimisi oppositiojohtona? Minä en pidä ratkaisua parhaana mahdollisena. Mietin lähinnä sitä, että kun te kaksi kerran olette niin hyviä kavereita keskenänne - kuka teitä sparraa ja opponoi jos olette kaikesta samaa mieltä? Juuri sitä Kokoomus nimittäin nyt tarvitsee, olemassaolevan kyseenalaistamista, uutta ajattelua.


Lepomäki ja Häkkänen olivat Kokoomuksen suurimmat ääniharavat näissä vaaleissa. Heihin äänestäjät luottavat. Molemmilla heistä on kaikki ryhmänjohtajalta vaadittavat ominaisuudet. Molemmista heistä saisit vahvan tukijan ja kirittäjän eduskuntaryhmään. Miettisitkö siis vielä Petteri - olisiko nyt heidän vuoronsa ryhmäjohdossa?


Ei mulla nyt muuta. Meilläpäin odotellaan juhannusta ja kesälomia. Sinulle Petteri toivon mitä parhaita kala- ja koiralenkkikelejä koko kesäksi. Sommoro!


Heli Räty
Kokoomuslainen Porista

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Kokoomuksen olisi ehkä syytä pohtia miksi Tanskassa demarit voittivat vaalit. Suomi kulkee jälkijunassa, mutta samaan suuntaan asiat täälläkin kulkevat. Orpon johdolla suunta tulee tuskin muuttumaan.

https://www.ts.fi/uutiset/maailma/4601730/Tanskan+...

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Olen Jyrkin kanssa samaa mieltä. Kokoomus on kulkenut Kataisesta lähtien jonnekin, minne sen ei olisi pitänyt mennä. Ymmärrän, että kokoomuksessa ajateltiin kilpailla nuorista naisista ja yliopistoväestä, mutta vihreiden ja vasemmistoliiton seireeninkutsut olivat vahvempia.

No, Helsinki ja Turku on menetetty vihreille, joten kokoomuksen ei tarvitse enää leikkiä liberaalifasismia ja kilpailla vihreiden ja vasemmistoliiton kanssa, kuka on suvaitsevaisin.
Itse erkaannuin kokoomuksesta ja Helsingin Sanomista samoihin aikoihin ja voin vakuuttaa ettei muutos tapahtunut minussa. Hesari on menetetty, mutta jaksan uskoa että kokoomus joskus palaa oikeistokonservatiiviseksi puolueeksi. Konservatismi ei ole muuten kielteinen määre.

Käyttäjän HeliRty kuva
Heli Räty

Juu. Vasemmalle on kulkenut viime vuosikymmenen. Siinä on pudonnut kyydistä yksi jos toinenkin oikean laidan kulkija. Konservatiivi ja liberaali. Jonkin pitäisi muuttua. Niin, että se näkyy myös ulospäin Kokoomuksen kannattajille.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Tämä on tietysti jossittelua, mutta, jos Kataisen sijaan puikoissa olisi ollut joku Kokoomuksen perinteisiä arvoja vaalinut henkilö, olisi jytkyt jääneet syntymättä ja Kokoomuksen kannatus olisi nyt pitkälti yli 30%. Tuon mahdollisuuden Kokoomus hukkasi. Aika näyttää muuttuuko suunta ajoissa vai jatkuuko äänestäjien valuminen persuihin, kunnes Kokoomus on enää pikkupuolue.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Samaa mieltä, että kokoomuksessa on puhaltanut vasemmistolainen tuuli. Tuo näkyy kaikkein eniten mielestäni ministereistä (nyt jo ex) Mykkänen ja Sanni Grahn-Laasonen. Vähemmän kuitenkin mielestäni Orpon toiminnassa, mutta jonkin verran kuitenkin ja ilmeisesti vain äänten kalastusta silmällä pitäen. Suuntaus on täysin väärillä urilla, mutta ei tuo minua haittaa. Kokoomus kulkee aina Kataisesta lähtien vasemmistolaista politiikkaa. Tuskinpa suunta muuttuu jollette te kokoomuslaiset jäsenet vaadi tiukasti muutosta aikaan.

Käyttäjän HeliRty kuva
Heli Räty Vastaus kommenttiin #5

Sitä muutosta linjaan tässäkin jutussa peräänkuulutetaan. Rivijäsenellä on kuitenkin melko rajalliset mahdollisuudet saada viestinsä perille puoluejohdolle. Mutta yritetään nyt tätäkin kautta :)

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola Vastaus kommenttiin #10

Kiitos Heli!

Petterin kannattaisi ottaa asia vakavasti.

Vuosien varrella olen lähettänyt sähköpostia Kokoomuksen kansanedustajille ja kokoomusnuorille "testamenttejani":
- Kokoomuksen on jätettävä presidentti Koiviston viitoittama tie!

Oli viesteitä seurauskin. Pääkallon paikalla tiedotussihteeri hermostui ja välitti Satakunnan piiritoimiston kautta viestiä, että minun pitää poistaa kotisivultani Kokoomuksen logo, ruiskukka tekstillä "Itsenäisiä ajatuksia" sekä kaikki luottamustehtäväni Kokoomuksessa.
Logon poistin, mutta luottamustehtäviäni en. Olin silloin Kokemäen Kokoomuksen sihteeri.

Kokoomuksen vasemmalle siirtyminen alkoi, kun pääministeri Kalevi Sorsa sanoi, että Kokoomus voisi tulla hallitukseen kunhan se muuttuu urbaaniksi keskustalaiseksi puolueeksi.

Syksyllä 1985 alkoivat sinipunan esileikit eli demareiden ja joidenkin kokoomuslaisten salaiset tapaamiset. Kannattaa lukea esileikeissä mukana olleen demarin Kauko Holopaisen kirja "Harri Holkeri Kahden presidentin mies".

Holopaisesta tuli Holkerin hallituksen ja myös Ahon hallituksen tiedotuspäällikkö. Aho ihmettelikin, miksi tuo demari on Keskustan ja Kokoomuksen hallituksen tiedotuspäällikkö, mutta totesi, että taitaa olla hyväkin, kun tämä toimii kahden linnan välissä eli viestin viejänä presidentti Koivistolle.

Sinipunan esileikeissä oli kysymys Kokoomuksen linjan muuttamisesta.
Se onnistui, kun työväen urheiluliiton uimarina tunnettu ja demarina Yleen töihin otettu Pertti Salolainen tuli valituksi Kokoomuksen puheenjohtajaksi.

Onko kukaan havainnut, mitä Pertti Salolainen teki suomalaisen yrittäjän hyväksi?
Ajatusmaailmaltaan aivan punavihreä kaveri.

Pertti Salolainen oli ulkopolitiikasta määränneen (HM 33§) presidentti Koiviston EU-kätyri (ETA- ja EY-jäsenyyksien pääneuvottelija) Holkerin ja Ahon hallituksissa.

Jyrki Katainenkaan ei ole kokoomuslainen, vaan uusliberalisti. Jo lukiolaisena hän oli pohtinut, mitä kautta voisi parhaiten sitä toteuttaa. -Kokoomuksessa!

Kannattaa muistaa, että Pohjois-Savon Kokoomuksen piirin kokoukseen väärennetyillä pöytäkirjoilla aukeni Jyrkin uraputki.

Jyrki ja A. Stubb karkoittivat vanhoilliskokoomuslaiset puolueesta.
Ei ole ihme, että Soinille tuli jytkyjä.

Vielä:
Lukekaa kotisivultani, mitä rivikansanedustaja Sauli Niinistö on eduskunnassa valtiosääntöoikeudellisesti puhunut ETA:sta ja EY:stä.

Kokoomusterveisin

Jorma Jaakkola
Kokoomuslainen Kokemäeltä
http://jormajaakkola.fi/

Käyttäjän ilpopenttinen1 kuva
Ilpo Penttinen

Kokoomus on etääntynyt (pien-)yrittäjyydestä ja todennäköisesti tämän johdosta siirtyi myös paljon pienyrittäjiä muiden puolueiden äänestäjiksi.

Vasemmistovetoisen Rinteen viisikon "yritysohjelma" näyttää paljon paremmalta, kuin edellisen porvarihallituksen vähäiset toimenpiteet.

Porvarihallitukselta (ja Kokoomukselta) odotettiin kovasti yritysrikkaamman Suomen nostamista keskiöön, mutta tulokset jäi sangen vaatimattomiksi.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Totta, Rinteen hallitus vaikuttaa yritysystävällisemmältä kuin edeltänyt hallitus oli.

Edellisessä Kokoomus keskittyi ajamaan läpi hallintarekisteröinnin vastoin silloista hallitusohjelmaa, eikä haitannut että 90 prosenttia asiantuntijatahoista vastusti hanketta, mm. poliisi ja verottaja. Saatiin väline piilottaa omistukset ja mahdollisuus nurkata ja vallata yrityksiä niiden itse sitä tietämättä, saatiin mahdollisuus poistaa kansantalouden kierrosta verotettavaa rahaa veroparatiiseihin.

Julkisten toimintojen yksityistäminen ja toimintojen jatkaminen niin, että veronmaksaja maksaa, ei ole markkinataloutta. Juuri tätä Kokoomus on kuitenkin ajanut, terveydenhuollossa, vanhuspalveluissa ja myös lasten päivähoidon suhteen.

Kommenttiketjussa mainittiin Jyrki Katainen. Valtiovarainministerikaudellaan hän lupasi omin luvin, vailla budjettivallanhaltija eduskunnan valtuutusta 8 miljardia euroa vero- ja lainavarojamme ulos maasta järjestelmälle, joka ei ollut sopimuskumppanimme. Kataisen teosta säädetään ministerivastuulaissa ja tekojen koetuspaikka on valtakunnanoikeus. Hallitusneuvottelijana Kataisen menettely tekonsa suhteen täyttää jatketun rikoksen ja sen peittelyn tunnusmerkit.

Käyttäjän hoikanpoika kuva
Ari Mikkola

Ilman Harkimon välistävetoa ja soten valinnanvapauden väkisinvääntämistä Kokoomus olisi nyt pääministeripuolue eikä opposition kakkonen.
Sipilä näytti keskustassa kaapin paikan sellaisille politiikan kolosseille kuten Väyrynen, Pekkarinen, Kääriäinen, anttila.. ja te ette kokoomuksessa saaneet jotain untuvikko Harkimoa ruotuun.
Näin ulkopuolisen silmin vaikutti että kokoomus muutaman vuoden vain odotti vaaleja joista pääsevät pääministeriksi. Ja annoitte Sipilän ja keskustan tehdä likaisen työn.
SDP ja Keskusta ei päästä kokoomusta ikinä hallitukseen jos vaalitulokset sen suinkin sallii ja siitä kokoomus saa kiittää kyllä ihan omia tekojaan edellisissä hallituksissa niin keskustan kuin demareidenkin kanssa.

Käyttäjän TimoVirtanen11 kuva
Timo Virtanen

Kokoomuksessa on päteviä ja jämäköitä naisia. Tehtävään sopivia useita. Mainitsen heistä pari: Mia Laiho ja Anna-Kaisa Ikonen. Mykkänen voi kyllå hoitaa varapuheenkohtajan hommia. Hänen uskottavuutensa ei ole kyllä kasvanut ministerihommissa. Varsinkin pakolaispolitiikka on ollut jossain määrin epämääräistä. Ruotsi ja Tanskahan ovat tiukentaneet sitä huomattavasti. Myös Suomessa on otettava todesta kansalaisten mielipide.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Tuossa viestiketjun aikana tuli kommentoijien ja Sinunkin mielestä selväksi, että kokoomus on vuosien varrella "vasemmistolaistunut". Toisaalta aika moni kokoomuksen näkyvimmistä poliitikoista irtisanoutui poliittisista luottamustoimistaan ja siirtyi yksityisille terveystaloille ja pörriäisille johtotehtäviin. Sen verran selkeä näky kokoomuslaisilla ilmeisesti oli, että terveydenhoitoa siirretään voitontavoittelun piiriin.

Jäin vain miettimään, mitä se vasemmistolaistuminen mahtaa kokoomusmytologiassa tarkoittaa?

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Orpon olisi itse näytettävä mallia ja erottava. Niin huonosti hän on hoitanut kokoomuksen pullia uunissa. Kokoomusta ei johda kukaan, vaan sekalainen lauma valtaan haluavia kuten Vapaavuori, Lepomäki, Vartiainen ja takapiruna Harkimo. Häkkänenkin hoitaisi jo vasemmalla kädellä politiikkaa uskottavammin.

Käyttäjän jjrposti kuva
Jari Räihä

Lipilaarikokoomuksen tie on kuljettu. Toivon lähentymistä kantakokkareihin.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Eletään kyllä mielenkiintoisia aikoja kun perinteisiin sivistysporvariston aatteisiin kuuluvia kutsutaan puolueessa vasemmistolaistumiseksi.

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen

Olen blogistin kanssa täsmälleen samaa mieltä eduskuntaryhmän johdon suhteen.

Lisäksi Petteri Orpon pitää nyt kantaa oma vastuunsa kokoomuksen alisuorittamisesta ja annettava vetovastuu uudelle puheenjohtajalle.

Tosiasiahan on, että kepu pystyi uudessa hallituksessa estämään vasemmiston kaavailemat kovat yrittämisen ja omistamisen veronkorotukset. Epäilen pahoin, että Petteri Orpon linjauksilla kokoomuksen ollessa hallituksessa kepun sijasta, lopputulos olisi ollut huonompi. Onneksi Elina Lepomäki ja kumppanit estivät kokoomuksen myymästä periaatteitaan vastineena hallituspaikasta Rinteen hallituksessa.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Orpon ja/tai Mykkäsen johdolla Kokoomuksella ei ole tulevaisuutta. Jos Lepomäki tai Häkkänen nousisivat puolueen johtoon, minäkin saattaisin harkita Kokoomuksen äänestämistä. Edellisestä kerrasta onkin jo pitkä aika.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Kokoomuksessa on laskettu, että sillä on varaa lähestyä vasemmistoa niin kauan kuin sitä pidetään puoluekartalla vähiten vasemmistolaisena puolueena.

Tämä strategia ei ole toiminut enää pitkään aikaan. Kokoomuksesta on tullut epämääräinen sekasikiö, joka on monessa suhteessa hyvin lähellä liberaalia vasemmistoa, mutta ajaa silti politiikkaa, joka unohtaa hyvin usein tavalliset, ei-vasemmistolaisesti ajattelevat veronmaksajat.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Vuoden 2015 vaalihumussa tapasin torilla vanhemmanpuoleisen iki-kokoomuslaisen herrasmiehen, jonka mukaan hän olisi ollut valmis jo Katasen aikana vaihtamaan puheenjohtajan toiseksi, ei Stubbiksi eikä Orpoksi, vaan esim. Lepomäeksi.

Kokoomus sai pitkäaikaisena virheellisen politiikan rasitteena Kataisen-Stubbin-Orpon (+lähipiirinsä) perinnön. Näennäinen 'vaalimenestys' sokeutti puoluejohtoa, jolle oli tarjolla paljon tukevampi kannatuspohja.
Nyt se pohja on siirtynyt toisaalle ja - ihme kyllä - muu puoluekenttä, suuri osa Euroopasta mukaan lukien, alkaa omaksua sen siirtymän ajatuksia vakavana vaihtoehtona.

Kun blogisti viittasi Lepomäen ja Häkkäsen äänisaaliiseen, hän osuu nähdäkseni aivan oikeaan. Kokoomus ei voi saada edes Orpon avulla viher-vasemmiston kannatusta, mutta se voi menettää todella paljon.
Heli Räty tekee palveluksen yrittäessään herätellä keskustelua ja avata puheenjohtajan silmiä ja korvia.

Viiden vuoden takaa tulee mieleen tämä VTT Markku Jokisipilän kirjoitus - sen viimeinen kappale:
http://www.ts.fi/mielipiteet/kolumnit/634705/Kansa...

Toimituksen poiminnat